Heb je als ondernemer een boekhouder nodig of kun je de boekhouding zelf doen?

Heb je als ondernemer een boekhouder nodig of kun je de boekhouding zelf doen?

Als ondernemer heb je niet alleen veel vrijheden maar helaas komen er ook een aantal verplichtingen kijken bij het runnen van een bedrijf. Een van die verplichtingen is het voeren van een sluitende boekhouding. Maak je hier echter fouten in, kunnen de gevolgen niet te overzien zijn. Veel ondernemers vragen zich dan ook af of je als ondernemer een boekhouder nodig hebt of dat je alles zelf kunt doen. Wij vertellen er in dit blog meer over. 

Een sluitende boekhouding is van “levensbelang” voor je bedrijf

Bovenstaande kop klinkt natuurlijk wat dramatisch maar er zit absoluut een kern van waarheid in. Een sluitende boekhouding is niet alleen een wettelijke verplichting het dient ook als basis voor de belastingaangifte. Om te controleren of deze belastingaangifte aan de wettelijke regels voldoet, kan het zijn dat de Fiscus de boekhouding wil inzien. Neem van ons aan dat deze instantie over lijken gaat als zij vinden dat er iets niet klopt. Het belang van een goede boekhouding voor ondernemers is dus groot want het kost veel tijd en moeite om de administratie in een later stadium bij te werken. Daarnaast wil je waarschijnlijk ook een goed overzicht hebben van je inkomsten en uitgaven. Niet alleen omdat je financieel afhankelijk bent van je bedrijf maar ook om te zien of er ruimte is voor investeringen en andere uitgaven. 

Een boekhouder heeft zeker een toegevoegde waarde

Boekhouders kunnen op verschillende manieren een belangrijke toegevoegde waarde leveren aan ondernemers. Allereerst nemen zij ondernemers veel werk uit handen. Het bijhouden van de bedrijfsadministratie kost in de praktijk veel tijd waar niet direct inkomsten mee worden gegenereerd. Het gevaar hiervan is dat de administratieve taken er bij inschieten en “even tussendoor” worden uitgevoerd. Daarnaast hebben de meeste ondernemers absoluut geen kennis van de jaarlijks veranderende fiscale regelgeving. Iets waar een boekhouder dagelijks mee te maken heeft en dus ook alle ins en outs kent.

Kies een boekhouder uit de buurt

Een boekhouder beschikt over specialistische kennis en is uitstekend op de hoogte van de fiscale regels. Door gebruik te maken van de diensten van een boekhouder hoeft de ondernemer hier dus geen tijd in te investeren. Als je kiest om gebruik te maken van de diensten van een van de Stolwijk Accountants, wordt je gekoppeld aan een vaste boekhouder die betrokken is bij je bedrijf. Deze persoon kan je hierdoor van maatwerkadvies voorzien en is op de hoogte van alle ontwikkelingen in jouw directe omgeving. Een boekhouder uit Aalsmeer kan je je dus perfect adviseren over zaken als kostenbesparingen, efficiencymaatregelen en andere kansen voor jouw bedrijf. Hij of zij weet immers als geen ander wat er speelt in de regio. Zo is de keuze tussen de boekhouding zelf doen of een boekhouder in de arm nemen al snel gemaakt.